3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü Kutlu Olsun

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü  Kutlu Olsun

 

Birleşmiş Milletler tarafından 1993 yılından itibaren 3 Mayıs, Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de basın özgürlüğünü güvence altına almıştır.

İnsan hakları ve temel hak, özgürlüklerin gelişmesinde büyük bir payı olan basın; toplumun ve tüm dünyanın haber alması, bilgilendirilmesi ve aydınlatılmasında önemli bir rolü oynamaktadır. Ayrıca basının demokratik bir toplumda ne kadar önemli bir rol oynadığını da biliyoruz. Tarafsız ve objektif bir şekilde bilgiyi aktaran tüm basın çalışanları, demokratik toplumların önemli bir unsuru olan basın özgürlüğüyle çalışma hakkına sahiptir. Basın emekçilerinin özgür bir şekilde haber akışını sağlaması için de basında özgürlük önemli bir noktadır.

Kamuoyunu bilinçlendirme çabasıyla, gecesi gündüzü olmadan, etik değerlere bağlı kalarak işini özveriyle yapan basın emekçileri; bugün hala sansüre uğruyor, emeğinin karşılığını alamıyor, doğru haber peşinde tutuklanıyor ya da öldürülüyor. Hakkıyla işini yapan ve emeğinin karşılığını almaya çalışan bütün basın emekçilerinin Dünya Basın Özgürlüğü Günü kutlu olsun.