Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçilerinin Örgütlü Gücü

  • Yücetepe Mh. Hedef Sk. No:5
    Anıttepe Çankaya ANKARA

  • 08:30 - 18:00

  • Pazartesi - Cuma

EPSU Güneydoğu Avrupa bölge toplantısı yapıldı

Haber Eklenme Tarihi : 12.09.2024 11:32:36


Örgütlenmedeki engelleri ve sağlıkta grev yasağını gündeme taşıdık

 

Avrupa Kamu Hizmeti Sendikaları Federasyonu (EPSU) Güneydoğu Avrupa Bölge Toplantısını 11-12 Eylül’de Arnavutluk’ta tamamladı. Toplantıya Türkiye, Arnavutluk, Romanya, Bulgaristan, Moldova, Azerbaycan ülkelerinden delegeler katıldı. Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçileri Sendikası adına toplantıda Genel Sekreterimiz Adem Sarıçoban yer aldı. 

 

EPSU Genel Sekreteri Jan Willem Goudriaan ve Güney Doğu Avrupa Bölge Başkanı Razvan Gae’nin yönettiği toplantıda, ülkelerde iş kollarında yaşanan sorunlar ve çözüm üzerine tartışmalar yapıldı. Sendikamız Genel Sekreteri Adem Sarıçoban toplantıda yaptığı konuşmada, sağlıkta taşeronlaşmaya, sendikalaşmanın önündeki engellere, sağlıkta grev yasağına, meslek kodlarının düzenlenmesine, çalışma sürelerinin düşürülmesine ve yüksek hakem kuruluna dikkat çekti. Sarıçoban, bir hastanede birden fazla taşeron şirketin çalıştığını bunun da sağlıkta özelleştirmeye kadar vardığını belirtti. Genel sekreterimiz, “Ülkemizde sağlığın özelleştirilmesi gündemde. Buna karşı mücadele etmemiz gerekir” ifadelerini kullandı. Birden fazla şirket varlığının sendikasızlaşmaya da neden olduğunu vurgulayan Sarıçoban, kanuni düzenlemeye ihtiyaç olduğunu şu sözlerle özetledi: İş yerlerinde birden fazla şirket olduğu için birden fazla iş kolu var. İşçilerin birliğini sağlamakta zorluk çekiyoruz. Örgütlendiğimizde işveren işçiyi işten atıyor. Davalar 3-4 yıl sürüyor. Burada geri dönüşümüzde de ne işçi ne de işveren kalıyor. Çoğunluğu alıyoruz işveren işten çıkarmıyor bu kez yetkiye itiraz ediyor. Mahkemeye gidiyorsunuz 2-3 yıl sürüyor. Bu konuda kanuni düzelemeye ihtiyacımız var. Sendikalar güvence altına alınmalı. Örgütlenmenin önündeki en büyük engel mahkeme süreçleri ve itirazlar. Sendika olarak uzun zamandır bu konuyla ilgili çalışma faaliyeti yürütüyoruz. 

 

“SAĞLIKTA GREV HAKKI İSTİYORUZ”

 

Sarıçoban, kurumlarda iyi sözleşme olmamasının nedenlerinden birinin de sağlık iş kolundaki grev yasağı olduğunu söyledi. Genel sekreterimiz, sözleşmeleri kıskaca alan yüksek hakem kurulunu şöyle eleştirdi: İyi sözleşme olmamasının nedenlerinden biri de ülkemizde sağlık iş kolundaki grev yasağı. İşveren ya kötü sözleşmeye zorluyor ya da yüksek hakem kuruluna gönderiyor. Yani işçinin lehine sonuç çıkmayan yere, yüksek hakem kuruluna gidiyoruz. Bu yüzden sağlık alanında grev hakkı istiyoruz. Bu yasak Avrupa ülkelerinin hiçbir yerinde yok. İşçilerin hakkını almasının önündeki en büyük engellerden biri de bu konu.


Yorumlar




Bireysel Terapi