Konfederasyonumuz Türk-İş ekim ayı açlık yoksulluk sınırı rakamlarını açıkladı. Ankara’da bir markette yapılan araştırma sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcama tutarı 20 bin lirayı aştı. Giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık gibi ihtiyaçların içine girdiği yoksulluk sınırı ise 66 bin liranın üzerine çıktı. Bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti de aylık 26 bin 526 liraya yükseldi.
Türk-İş tarafından yapılan açıklamada, ücretli çalışanların satın alma gücünde oluşan gerilemenin insan hayatının temel gereksinimi olan gıda harcamalarında bile tasarrufu zorunlu hale getirdiği belirtildi. İşçi, memur, emekli fark etmeksizin toplumun büyük bir kesiminin artan fiyatlar nedeniyle satın alma gücünde kayıp yaşadığının altı çizilen açıklamada, “Bir yandan da adaletsiz vergi sisteminin mağduru olmaya devam etmektedir. Ekonomik krizin nedeni çalışanlar değildir bu nedenle yapılacak tasarruflar dar ve sabit gelirli kesimlerin ücretleri üzerinden olmamalıdır” denildi.
BEKÂR ÇALIŞANIN YAŞAMA MALİYETİ 26 BİN TL’YE YÜKSELDİ
Çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak, temel ihtiyaç kalemlerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek için her ay yapılan açlık-yoksulluk sınırı araştırmasının ekim ayı sonuçları da konfederasyonumuz tarafından açıklamada paylaşıldı. Buna göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 20 bin 431 lira 83 kuruş oldu. Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani yoksulluk sınırı ise 66 bin 553 lira 19’yi aştı. Araştırmaya göre, bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti de aylık 26 bin 526 lira 77 kuruşa yükseldi.
MUTFAK ENFLASYONU ARTTI
Araştırmada mutfak enflasyonuna ilişkin ayrıntılı rakamlar paylaşıldı. Bu kapsamda, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki yükselişin bir önceki aya göre yüzde 3,03 oranında arttığı hesaplandı. On aylık değişim oranı yüzde 41,57, son on iki ay itibari ile değişim oranı ise yüzde 49,31 olarak belirlendi. Yıllık ortalamadaki artış ise yüzde 68,07 olarak gerçekleşti. Ekim ayında tüketimi fazla olan süt ve yoğurt fiyatlarında ciddi bir değişiklik görülmezken peynir fiyatında kısmi bir artış olduğu tespit edildi. Ancak market raflarında da ürün çeşitliliğinde azalma olduğu gözlemlendi. Geçen ay bir miktar azalan dana eti fiyatında bu ay yüzde 5, kuzu eti fiyatında ise yüzde 3 artış olduğu tespit edildi. Tavuk eti fiyatında da bu ay kilogramda yüzde 3’lük bir artış belirlendi. Balık ürünleri ise çeşitlendi. Mezgit, hamsi, palamut levrek gibi tezgâhlarda yaygın bulunan ve mevsimi olan balık çeşitlerinin kilogram fiyatları geçen aya göre yüzde 5 azaldı. Yumurtanın adet fiyatının bu ay da 4 liranın üzerinde olduğu tespit edildi.
ESNAF MÜŞTERİ AZALMASINDAN ŞİKÂYETÇİ
Kuru fasulyenin fiyatında yüzde 3’lük bir azalma gözlemlendi. Diğer ürünlerin fiyatında rekabet gereği değişimler olduğu belirlendi ancak ortalama da fiyatlarda ciddi bir değişiklik olmadığı tespit edildi. Taze meyve-sebze fiyatları bu ay sebze fiyatlarındaki artışın etkisiyle yükseldi. Pazar esnafı alım gücünün gerilemesi nedeniyle müşterilerin azalmasından şikâyetçi. Hesaplamada her zaman olduğu gibi gıda harcaması içinde günlük kullanımı yaygın olan mevsim ürünleri esas alındı. Her ay dikkatle takip edilen patates ve kuru soğan fiyatı bu ay da sabit kaldı. Meyve fiyatlarında ortalamada yüzde 22,5 azalma tespit edilirken, sebze fiyatlarında ise ortalamada yüzde 21’lik artış tespit edildi. Ekmeğin fiyatı değişmedi. Diğer ürünler içerisinde en fazla artışın yüzde 7,5 ile makarna fiyatında olduğu gözlemledi. Un fiyatında yüzde 5 artış olduğu tespit edildi. Ayçiçek yağı geçen ay olduğu gibi bu ayda artış gösterdi. Diğer ürünlerden tereyağının kilogram fiyatında da yüzde 2,5’luk bir artış gerçekleştiği tespit edildi.